Confraria de l'Escolania del Sant Crist de Manacor


Imatge de l'Escolania original, l'any 1952

 

Vestimenta: Són una Confraria atípica, en no disposar d'habits processionals, sinó que utilitzen traje negre de dol. Com element identificatiu de la pertinença al col·lectiu, duen només una insígnia a la solapa. Desfilen en processó el Divendres Sant, a la Processó del Sant Enterrament, acompanyant el Sant Crist de Manacor, al qual fan llum amb ciris blancs.

Estendard: El seu estendard es va confeccionar recentment, l'any 2002, amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació. És blanc amb les inscripcions i el voraviu vermell.

Observacions històriques:

L’any 1951 arribava a Manacor Mn. Mateu Galmés i, acabat d’arribar, el rector Mn. Montserrat Binimelis li encarregà la creació d’una escolania. Per fer-ho, el nou capellà començà a cercar pels col·legis de Manacor aquells jovenets que ja havien cantat alguna vegada. Això el dugué a formar el que l’any 1952 debutaria oficialment com “Escolanía del Santo Cristo de Manacor”. Aquesta actuava als esdeveniments importants de la Reial Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors de Manacor, tant si es duien a terme a la mateixa església com a les processons.

S’Escolania arribà a tenir un himne propi, amb lletra de Gabriel Fuster i música de d’Antoni Maria Servera. Al local que ocupava s’Escolania s’hi creà un col·legi per a tots aquests nins, escolanets i cantadors, que assistien a cada ofici. Anys després, amb motiu del trasllat a una altra ciutat de Mn. Mateu Galmés, la formació es debilità i acabà desapareixent.

L’any 1991 amb motiu del retorn a Manacor del mencionat don Mateu, un grup dels antics escolans organitzà un sopar d’homenatge a la seva persona, per agrair-li tot el treball duit a terme amb s’Escolania. Arrel d’aquest sopar un grup encetà una sèrie de reunions, on s’acordà formar una agrupació. Per això, a partir d’aquests moments es redactà el seu reglament, que en data 3 d’octubre de 1991 es presentà a l’Associació de Confraries. A partir de llavors l’agrupació es denominaria “Agrupació Antiga Escolania del Sant Cristo de Manacor”.

A partir del mateix any s’Escolania començà a acudir a la processó del Divendres Sant per acompanyar la imatge del nostre estimat Sant Crist de Manacor, així com el primer president Pep Moragues començà a assistir a les reunions de l’Associació de Confraries de Manacor. Amb el temps s'hi incorporaren també familiars d'aquests, esposes i fills, que volien perpetuar així la seva devoció al Sant Crist de Manacor.

L’any 2008 el Bisbe Jesús Murgui Soriano promulgà un Decret on manà que totes les confraries adaptessin els seus Estatuts a un nou Estatut Marc, i el Secretariat Diocesà de Confraries determinà que l’Antiga Escolania del Sant Crist de Manacor passàs a ser una confraria. Per aquest motiu es redactaren uns Estatuts, que finalment el 9 d’octubre de 2009 foren aprovats pel Bisbe de Mallorca, i el 17 de novembre del mateix any s’Escolania s’uní legalment a l’Associació de Confraries de Manacor.

Amb motiu del 125è aniversari de la fundació de Porto Cristo la imatge del Sant Crist de Manacor fou traslladada a dita localitat, i s’Escolania fou portadora d’aquesta estimada imatge, juntament amb les altres confraries.

Himne de l'Escolania del Sant Crist de Manacor:

 

Bendícenos Señor
Santo Cristo de Manacor.
Escucha el himno de gracias permanente
que canta por Manacor la Escolanía
resumen de las plegarias de fe ardiente
con que en sus manos el pueblo se confía,
testigo que habrá de ser siempre patente
de amor que la fundadora te tenía
nos hizo para cantar tu gloria eterna
y desde el Cielo su ejemplo nos gobierna.
Bendícenos Señor, Santo Cristo de Manacor.
Tu eres, oh señor, de todos el consuelo,
herido tu pechomana leche y miel,
en tus llagas se refugia nuestro anhelo
y en ti tiene su aguijada y su broquel
y admirándose, Señor, de Tierra y Cielo
como Rey te aclama nuestro pueblo fiel
y del árbol ni una hoja aquí se atreve
aún a moverse si tu amor no la mueve.
Escucha el himno de gracias permanente
que canta por Manacor la Escolanía
resumen de las plegarias de fe ardiente
con que en sus manos el pueblo se confía,
testigo que habrá de ser siempre patente
de amor que la fundadora te tenía
nos hizo para cantar tu gloria eterna
y desde el Cielo su ejemplo nos gobierna.
Bendícenos Señor, Santo Cristo de Manacor.

Pàgina web: www.confraries.es