Confraria Jordi des Racó

 

Vestimenta:  Està composta per una túnica blanca llarga fins als peus, amb el detall d'un cinturó vermell a la cintura. També de color blanc és la caraputxa, que sobresurt sobre la capa vermella, que es porta per damunt la túnica i que també té la mateixa llargària. Els nins i nines confrares no porten caraputxa, sinó que en el seu lloc duen un collarí del mateix color vermell que la capa. Les caraputxes que porten els confrares ja més grans i adults duen l'escut de la confraria, que representa una imatge d'en Joanet de sa Gerra, personatge de les Rondalles Mallorquines recollides per Mossen Antoni Maria Alcover sota els pseudònim de Jordi des Racó, d'on surt el nom de la confraria. Val la pena destacar que la confraria surt el Dijous i el Divendres Sant, com és costum, peró també surt el dia de Pasqua a la Processó de l'Encontre. En aquesta processó, tots els confrares surten amb la cara descoberta duent la túnica blanca i la capa vermella amb el collarí vermell.

Estendard: L'estendard que s'utilitzà inicialment es feu quan a l'any 1975 es fundà la confraria. De tamany petit i pensat per ser portat per un confrare nin o nina, aquest estendart representava la mateixa imatge de l'escut, en Joanet de sa Gerra, brodat amb colors damunt tela de ras blanca i amb el nom de la confraria al seu davora, a la part de darrera hi consta l'any de la fundació de la confraria. Actualment la confraria té dos estendards, el segon és molt més actual, presentat l'any 2000 amb motiu del 25è aniversari de la confraria. Aquest estendard és més gros que l'inicial i pensat per ser portat per un confrare adult, és confeccionat amb tela de ras blanca i decorat amb motius florals daurats. Al centre d´aquest, hi ha pintat amb colors l'escut de la confraria i al seu darrera hi ha un escrit brodat amb lletres vermelles que explica el motiu de la creació de l'estendart.

Pas: El pas processional de la confraria és de confecció recent, sortí en processó per primera vegada l'any 2006. És un pas portat a pes per un mínim de 24 confrares adults. Està fet de fusta de tiler i representa la imatge d´un Sant Crist agonitzant; aquesta imatge, la creu i el pas estan fets en la seva totalitat per artistes manacorins, aconseguint així uns propòsits que ja des dels inicis del progecte es varen tenir molt presents, realitzar un pas a Manacor i realçar i destacar la feina d'artistes locals amb un dels materials més treballats al nostre poble des de fa molts d'anys, la fusta. El pas de fusta sobre el que es porta el Crist està esculpit tot al seu voltant amb una representació de la multiplicació dels pans i els peixos, juntament amb l'escut d'en Joanet de sa Gerra i l'any de la seva construcció. Aquest pas surt el Dijous Sant amb la imatge del Crist Agonitzant, peró el Divendres Sant la imatge del Crist és substituida per una tela blanca de fil en forma d'estola, representant que el crist ja ha estat davallat i enterrat, per tant, el Divendres Sant només es treu en processó la creu amb la tela blanca. Els confrares portadors són homes i dones adults, vestits amb roba negre, representant un dol rigurós i molt respectuós. A les seves mans hi porten uns guants de pell negres, que els ajuden a poder portar millor el pas a pes. El pas incorpora un petit equip de so al seu interior, que reprodueix a molt baix volum una marxa de percussió, al ritme de la qual els portadors duen el pas.

Altres elements: Encapçalant la desfilada de la confraria, als dos costats de l'estendard, es troben dos grans fanals de fusta, reproducció d'uns fanals antics de la Parròquia Nostra Senyora dels Dolors. A les quatre cares s'hi representen sobre tela els elements de la passió i mort de Crist, pintats per un confrare. Els porten dos confrares adults.

Observacions històriques: La confraria Jordi d'es Racó, va ser fundada l'any 1975 per Mossén Mateu Galmés, amb l'objectiu que els nins i nines de l'esplai que en aquells anys organitzava la Parròquia Nostra Senyora dels Dolors, poguessin sortir a les processons de Setmana Santa, i així fomentar l'esperit i la tradició cristiana entre els nins i nines del nostre poble. Sortien uns 40 nins i nines acompanyats per un parell de monitors, vestits amb una túnica blanca, un cinturó de corda vermella i una caputxa tombada cap al seu darrera (per facilitar als nins i nines poder portar-la) i amb l'escut de la confraria brodat a damunt la caputxa blanca. Tots els nins anaven agafadets a un cordonet vermell, formant dues files, estirades i dirigides per un monitor. En les seves mans tots els nins portaven un fanalet petit i de forma rectangular, de vidre i metall, que feia llumet i els acompanyava en processó. També cal destacar que la imatge que es treia en un principi era el Crist que es venera a la capella del que era l'antic Hospital de Manacor i que actualment és la residencia per a gent major. Era portat per 4 confrares nins a pes. Actualment, degut a que és una imatge molt antiga i que té perill de que es pugui fer malbé, no el treim en processó. Amb els anys s'han anat fent reformes i noves incorporacions, passant de ser una confraria formada exclusivament per nins i nines, a una confraria mixta, amb adults, podent així aconseguir treure un pas portat i un estendard de dimensions més grosses.

Pàgina web: www.confraries.es