Obreria de Santa Margalida de Sa Pobla

 

L'Obreria de Santa Margalida de Sa Pobla és una associació religiosa adcrita a la Parròquia de Sant Antoni Abat de Sa Pobla. Entre altres objectius, té cura de l'Oratori de Santa Margalida de Crestatx, on hi organitza la Pancaritat de Pascua. A part d'això, també organitza part de les activitats que es duen a terme a Sa Pobla durant les festes de Santa Margalida, centrades sempre en el caire religiós de la celebració.

Aquest Oratori és un temple religiós construït en època medieval. La primera referència el cita com a existent abans de 1285. Llegendàriament els poblers consideren Crestatx com el nucli inicial de sa Pobla si bé es començà a parcel·lar i establir a partir de 1280, quan Huialfàs ja tenia una incipient població dispersa. De la primitiva església gòtica en queden molt poques peces, entre elles el portal medieval, d'arc de mig punt adovellat, coronat per un finestró atrompetat allargat, visible des de l'exterior de l'actual museu. S'hi conserven dues escultures gòtiques: la de Santa Margarida, al centre del retaule, al qual es puja a través d'un cambril, atribuïda a Gabriel Mòger, i, a la sagristia, un Sant Crist.

Així com Sant Antoni és el patró de Sa Pobla, Santa Margalida n'és la patrona. Unificant les festes de Santa Margalida i Sant Jaume, la segona quinzena de juliol s'organitza a Sa Pobla un cicle festiu, amb nombroses activitats esportives, populars i culturals, com ara conferències, exposicions de pintura, el Crestatx Poètic, concert de la Coral, concurs de truites de patates... Durant els caps de setmana tenen lloc les tradicionals revetles musicals a la plaça Major.